Sebenarnya dah lama isu ni timbul semenjak ramai yang rajin share dan
posting artikel tentang keburukan soya atau soya bahaya pada
kesihatan. Sampaikan ESP Shaklee pun kena condemn juga. So yang mana
masih ragu-ragu apa kata baca dulu ya.. Artikel ni memang panjang sikit
tapi sebab nak jelaskan isu yang hot ni memang tak boleh nak buat
pendek-pendek. So kalau betul-betul nak tahu bacalah ya…
Memandangkan memang ramai blogger mahupun researchers dalam dan luar
negara yang mengupas isu soya bahaya pada kesihatan, jadi rasanya tak
perlu lah saya nak listkan satu per satu. Google je pun memang bersepah
artikel di blog/website yang senaraikan satu per satu keburukan soya ni.
Cuma saya hairan hampir kesemua artikel hanya menyebut perkataan soya sedangkan ada 2 jenis soya di dunia ni iaitu GMO soya dan non-GMO soya (pendirian peribadi saya organic soya termasuk dalam non-GMO soya). Jadi saya hairan kenapa tiada orang yang mengupas isu 2 jenis soya ini.
Apa beza GMO dengan Non-GMO?
Kepada yang belum tahu GMO adalah singkatan kepada Genetically Modified Organisms. Ia bermaksud organisma (baik haiwan mahupun tumbuhan) yang sudah diubah kandungan genetiknya oleh manusia. Tahukah anda hampir kesemua produk makanan yang kita ambil seharian sebenarnya adalah produk GMO? Kenapa?
Sebab kita perlukan makanan lebih banyak dari yang pasaran sedia ada
mampu bekalkan. Jadi pakar-pakar industri pemakanan terpaksa ubah
genetik tumbuhan/haiwan supaya tanaman cepat masak, buah lebih besar,
kandungan minyak lebih banyak, haiwan cepat matang dan macam-macam lagi.
Jadi takde lah nak berlaku krisis kekurangan makanan.
Maka soya juga tidak terkecuali. Malah pada tahun 1999, satu kajian membuktikan pengambilan soya boleh mengurangkan risiko penyakit berkaitan jantung. Maka semenjak itu, permintaan soya melanjuk naik lebih dari yang mampu dibekalkan oleh pengusaha soya. Maka disebabkan permintaannya yang tinggi dalam industri makanan, minyak, farmaseutikal dan sebagainya, 96% soya di dunia adalah soya GMO.
Boleh dikatakan semua produk soya yang anda ambil seharian adalah soya
GMO kecuali anda memang beli soya yang bertanda ‘Organik’ atau
‘Non-GMO’. Non-GMO ini bermaksud ‘Non-Genetically Modified Organisms’ di mana kandungan genetiknya tidak pernah diubah oleh manusia.
Kenapa saya bercerita pasal GMO dan non-GMO ni? Anda kena faham
perbezaan dua jenis soya ni barulah boleh terima akal apa yang saya nak
ceritakan seterusnya. Jadi setelah saya menjelajah dari website ke
website, saya setuju yang soya memang boleh mendatangkan mudarat kepada
kesihatan badan jika
- Produk soya yang dimakan seharian itu adalah GMO soya
- Produk soya GMO dimakan dalam kuantiti yang terlalu banyak setiap hari
Untuk point 1, disebabkan majoriti besar soya adalah GMO dan tak
mustahil apabila kita sudah ubah genetiknya, akan berlaku kesan
sampingan pada tubuh kita. Ya lah, dah kita ubah kejadian Allah mestilah
ada kesannya kan? Tapi menurut kajian pakar juga, peluang untuk
berlakunya perpindahan DNA dari soya GMO ke tubuh manusia yang boleh
menyebabkan soya bahaya pada kesihatan adalah sangat rendah dan hampir tiada. Itu kata pakar lah ya di mana anda boleh rujuk sendiri di Genetically Modified Soybean.
Tentang point ke-2 pula, sedangkan Islam sendiri pun menyuruh umatnya bersederhana dalam pemakanan. Setahu saya apa sahaja makanan pun kalau diambil berlebihan sememangnya akan memudaratkan badan kita. Jadi kalau ada yang memang makan bergelen-gelen soya GMO setiap hari, memang logik lah anda berisiko tinggi mendapat penyakit-penyakit yang dikaitan dengan soya tu. Tapi ada ke orang makan atau minum soya bergelen-gelen setiap hari? Rasanya tak ada kot.. kan????
Benarkah soya melemahkan kejantanan lelaki?
Ada yang berpendapat soya membekalkan phyto-estrogen di mana ia boleh melemahkan kejantanan lelaki
(dalam erti kata lain lelaki jadi pondan). Jadi ramailah ibu hamil yang
takut nak minum sebab takut nanti keluar baby boy jadi lembik.
Phyto-estrogen adalah sejenis komponen daripada tumbuhan yang seakan-akan hormon estrogen
dalam tubuh manusia. Jadi anti-soya berpendapat pengambilan soya akan
menyebabkan lambakan phyto-estrogen dalam badan. Bila estrogen tinggi,
maka hormon perempuan lebih tinggi menyebabkan lelaki jadi lembut a.k.a
pondan.
Tetapi ia sentiasa patah balik pada kuantiti. Jika anda ahli bina
badan (body builder) sememangnya anda perlu kurangkan produk soya atau
sebarang produk yang boleh bekalkan phyto-estrogen kerana ia boleh
mengganggu hormon maskulin yang anda perlukan. Malah ramai body builder
berpendapat ia menggangu otot. Tapi jika anda lelaki biasa yang cuma
minum soya pada kadar sederhana rasanya takde lah sampai jadi lelaki
lembut. Begitu juga untuk ibu hamil. Apa-apa pun pilih soya non-GMO dan ambil kuantiti pada sederhana.
Dan apa yang anda perlu tahu juga, pengambilan phyto-estrogen dalam
kuantiti sederhana bermanfaat besar dalam mengurangkan risiko kanser
terutama kanser payudara, sakit jantung, diabetes, strok, obesity dan
banyak penyakit lain. Jadi takde lah soya ni bahaya pada kesihatan 100%
kan? Boleh rujuk kajian di The Pros and Cons of Phytoestrogens.
Soya mengganggu sistem pembiakan lelaki dan wanita?
Isu ini timbul disebabkan kandungan phyto-estrogen di dalam soya.
Memandangkan phyto-estrogen adalah komponen dari tumbuhan yang serupa
dengan estrogen (estrogen-like compounds), maka phyto-estrogen akan melekat pada reseptor estrogen dalam tubuh manusia. Jadi ini menghalang estrogen yang sebenar untuk melekat bagi menjalankan fungsinya dalam tubuh manusia. Isu ini sebenarnya 50-50 (ada betul dan ada salah).
Menurut pembacaan saya pada lelaki, risikonya tinggi jika soya yang
diambil adalah soya GMO dan diambil pada kadar berlebihan. Pada wanita
pula ia bergantung kepada banyak faktor. Ada kajian menunjukkan
pengambilan soya (pendapat saya soya biasa yang GMO) pada kadar tinggi
dari usia kecil boleh mengganggu. Tetapi pada wanita yang sudah dewasa
ia sebenarnya membantu melambatkan menopouse dan osteoporosis.
Tapi seperti biasa mestilah dalam kadar sederhana dan ambillah soya
non-GMO untuk lebih selamat kan. Boleh rujuk kupasan kajian di The Pros and Cons of Phytoestrogens.
Soya menyebabkan kanser?
Ini juga disebabkan kandungan phyto-estrogen di dalamnya. Dan ini
juga 50-50. Berdasarkan kajian pendedahan pada phyto-estrogen dalam
kadar yang tinggi dan berterusan boleh meningkatkan risiko kanser
terutama kanser payudara. Tetapi kajian juga menunjukkan pengambilan
soya dalam diet harian berupaya mengurangkan risiko kanser.
Ini juga
selari dengan banyak kajian yang dilakukan di kalangan orang Asia yang
rata-rata mengamalkan produk soya dalam diet harian. Jadi pendapat saya
seperti biasa berbalik kepada apa yang Islam suruh. Bersederhana dalam
apa jua yang kita ambil. Dan paling penting pastikan soya itu non-GMO.
Sememangnya banyak kajian menunjukkan phyto-estrogen berupaya
mengurangkan risiko kanser terutama kanser payudara. Boleh rujuk kajian
di The Pros and Cons of Phytoestrogens.
Soya mengandungi heavy metal toxic, natural toxin, gaitrogen dan bahan kimia lain yang bahaya pada kesihatan?
Ya, yang ini saya setuju sangat soya bahaya pada kesihatan jika anda
pilih untuk mengamalkan produk soya GMO. Yang memang dah diubah
genetiknya, dan diberi pelbagai bahan kimia lain supaya cepat masak,
saiz lebih besar, lebih banyak minyak dan sebagainya. Dan ya, saya juga
setuju soya bahaya pada kesihatan jika anda pilih untuk mengamalkan
produk soya GMO yang diproses seperti kebiasaan iaitu menggunakan
alkohol dan mudah dicemari dengan bahan kimia lain. Jadi isu ini boleh dielakkan jika anda pilih produk soya non-GMO yang diproses tanpa alkohol dan bahan kimia.
Soya bahaya pada kanak-kanak?
Memang ada yang timbulkan isu ni dan melalui pembacaan saya,
pemberian susu formula berasaskan soya secara berterusan pada bayi
sememangnya mendatangkan kesan sampingan pada kesihatan anak. Menjadi
trend semasa untuk berikan bayi susu formula berasaskan soya kerana
dikatakan susu dari susu lembu tinggi lemak, gula dan sebagainya.
Tapi
sebenarnya tidak ada beza pun. Nak yang terbaik? Berilah anak anda susu
ibu kan… Menurut kajian, antara kesan sampingan yang timbul
adalah tempoh haid dan senggugut yang lebih panjang dan berisiko tinggi
untuk menghidap ‘uterine fibroid’ (fibroid di uterus). Boleh rujuk ulasan kajian di The Pros and Cons of Phytoestrogens. Tapi
kalau sekadar beri soya sebagai sebahagian dari diet harian, tak sama
macam beri susu formula kan?? Jadi pada saya soya bahaya pada kesihatan
kanak-kanak jika diambil pada kuantiti sederhana dan amalkan non-GMO
soya.
Jadi harap sedikit sebanyak terjawab isu soya ni? Tidak perlulah nak
ditakutkan sangat dengan soya. Walaupun saya setuju point ramai orang
yang mendakwa ia dakyah Yahudi gembar gemburkan kehebatan soya ni, tapi
pada saya sebagai salah satu tumbuhan yang diciptakan Allah, ia ada
khasiatnya pada tubuh manusia. Tapi saya juga setuju, ada jenis kacang
soya bahaya pada kesihatan. Cuma kalau nak 100% selamat pilihlah soya
non-GMO dan ambillah dalam kuantiti sederhana. Betul tak tuan-tuan dan
puan-puan??? Tapi ini cuma pendapat peribadi saya berdasarkan kajian dan
pembacaan saya.
ESP Shaklee Tidak Selamat Ke?????
Sekarang isu ESP Shaklee pula? Ya lah dah orang kecoh soya ni tak
bagus kan, dan memandangkan ESP Shaklee ni diekstrak dari kacang soya
maka lumpurnya pun terpalitlah sekali. Apa yang anda perlu tahu adalah
ESP Shaklee hanya diekstrak dari kacang soya non-GMO. Ingat lagi kan apa beza GMO dengan non-GMO? Yang mana baik dan yang mana buruk?
Malah kacang soya non-GMO yang digunakan oleh Shaklee telah melalui progam Identity Preserved Program (IPP). Melalui program IPP ni, Shaklee memastikan kacang soyanya adalah yang semulajadi dan bebas dari perubahan genetik. Contohnya, jika ia perlukan 9 bulan untuk matang sebelum dituai maka 9 bulanlah masa yang Shaklee peruntukkan. Ia tidak akan diberi apa-apa bahan kimia untuk mempercepatkan kematangannya. Jadi proses penanaman soya untuk Shaklee adalah secara semulajadi dan tiada any intervention ya.
Dan apa lagi yang bezanya ESP Shaklee dengan produk soya lain?
Apa yang anda perlu tahu kebiasaannya produk soya akan diproses menggunakan alkohol yang bukan sahaja memusnahkan kandungan isoflavene yang bermanfaat pada kesihatan kita malah boleh menyebabkan pencemaran dari bahan-bahan kimia yang digunakan.
Tapi tidak dengan ESP Shaklee ya.
Kacang soya yang digunakan dalam penghasilan ESP Shaklee dicuci dengan air untuk memastikan kandungan isoflavene dan daidzin di dalamnya yang penting untuk kesihatan terpelihara. Pada yang belum tahu isoflavene adalah antara komponen penting dalam pencegahan kanser.
Dan tahukah anda pengambilan ESP Shaklee hanya disarankan 3 sudu besar sehari. Kenapa? Supaya ia tidak membebankan ginjal kita
untuk memproses. Jadi banyak ke 3 sudu besar sehari tu? Pada saya tak
lah banyak pun. Tapi pada orang lain, ikut pendapat masing-masing lah
kan. Pendek kata Shaklee sendiri pun tidak suruh ambil banyak ESP pun
sehari. Cukup 3 sudu besar untuk keperluan harian. Bersederhana itu kan
lebih baik.
Kesimpulannya memang ada betulnya soya bahaya pada kesihatan jika
anda pilih untuk amalkan soya GMO dan ambil pada kuantiti yang melampau
banyak. Tapi pendirian saya, sebagai tumbuhan yang diciptakan oleh
Allah, ia tetap ada manfaatnya pada badan dan ambillah pada kuantiti
sederhana. Shaklee ESP antara produk berasaskan soya yang dihasilkan
dari soya non-GMO dan melalui pemprosesan yang ketat untuk memastikan
kualitinya terbaik.
Malah cadangan pengambilan seharian sudah ditetapkan
untuk memberi manfaat kepada badan dan bukannya memudaratkan badan.
Jadi bukan nak promote tapi sebagai produk yang sudah 50 tahun di
pasaran, jika benar ESP Shaklee memudaratkan badan semestinya dah lama
ia dikeluarkan dari pasaran. Jadi fikir-fikirkan lah. Jangan terlalu
percayakan cakap orang. Sebaiknya buat kajian sendiri. Anda akan lebih
yakin bila anda sendiri yang mencari jawapannya.
Credit: Lifefit
Nak dapatkan ESP SHAKLEE ini?Hubungi saya segera
- Facebook : ( Sila add friend saya dahulu ya )Intan Azlin
- Email: intan.azlin2@gmail.com
- Blog: http://intanazlin.com/
- Sms / call/ whatsapp: 016-4410132
- Pages Facebook : Vitamin Kehamilan Penyusuan Berpantang dan kesihatan berpanjangan